
 
PAYMENT POLICY 

 

PORTABLE X-RAY EQUIPMENT TRANSPORTATION 

Scope 

This policy applies to: 

☒ Kaiser Permanente 

Health Plan of 

Washington 

 

☒ Commercial  

☒ Kaiser Permanente 

Health Plan of Washington 

Options, Inc.   

  

☒ Medicare  

 

 

 

 

☐ Medicaid

Policy       Original Effective Date: 07/01/2023 

Kaiser Foundation Health Plan of Washington and Kaiser Foundation Health Plan of 

Washington Options, Inc. (Kaiser Permanente) will not reimburse the transportation of portable 

x-ray equipment when billed for more than one person, (identified by HCPCS code R0075) 

unless it is billed with one of the required modifiers (UN, UP, UQ, UR, US).  

 

Billing/Coding Guidelines 

All claims must be billed according to Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) 
guidelines.  

 

Modifier Description Payment Calculation 

UN Two patients served Divided by 2 

UP Three patients served Divided by 3 

UQ Four patients served Divided by 4 

UR Five patients served Divided by 5 

US Six or more patients served Divided by 6 

 

Policy Definitions 

Not applicable 

 

Prerequisite(s) 

Not applicable 

 



 

 

References 

Medicare Claims Processing Manual Chapter 13 – Radiology Services and Other Diagnostic 

Procedures Section 90.3 Transportation Component (HCPCS Codes R0070 – R0076) 

 

Frequently Asked Questions 

Q1:  Provider submits a claim with R0075 without a modifier. Will the claim be paid? 

A1:  No. According to CMS guidelines, R0075 must be billed with appropriate modifier.  

Q2:  Transportation of portable x-ray services are only being provided for one patient, can 

R0075 be used?  

A2:  No. Transportation of portable x-ray services for one patient should be billed using R0070 

HCPCS code.  

 

Revision History 

02/08/2023 – New policy 

 

Note: This information is intended to serve only as a general reference resource regarding reimbursement policy for 
the services described and is not intended to address every aspect of a reimbursement situation. Accordingly, we 
may use reasonable discretion in interpreting and applying this policy to services being delivered in a particular case. 
Further, the policy does not cover all issues related to reimbursement for services rendered to our enrollees as 
legislative mandates, the provider contracts, the enrollee’s benefit coverage documents, and the Provider Manual all 
may supplement or in some cases supersede this policy. This policy may be modified from time to time by publishing 
a new version of the policy on Kaiser Permanente provider website; however, the information presented in this policy 
is believed to be accurate and current as of the date of publication. 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/downloads/clm104c13.pdf

