
 
PAYMENT POLICY 

UNLISTED CODES 

Scope 

This policy applies to: 

☒ Kaiser Permanente 

Health Plan of 

Washington 

 

☒ Commercial  

☒ Kaiser Permanente 

Health Plan of Washington 

Options, Inc.   

  

☒ Medicare  

 

 

 

 

☐ Medicaid

Policy       Original Effective Date: 04/15/2014 

When benefits allow, Kaiser Permanente will reimburse unlisted codes when services are 

medically necessary, and a more specific code cannot be utilized. 

 

Billing/Coding Guidelines 

All claims must be billed according to Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) 

guidelines.  

Claims must be submitted with supporting documentation or will be denied. Required 

documentation includes: 

• Detailed description of the procedure or service 

• Comparable CPT/HCPCS code when possible 

• Supporting clinical documentation 

 

Policy Definitions 

Unlisted Codes – Represent an item, service or procedure that does not have a specific CPT 

or HCPCS code.  

 

Prerequisite(s) 

Services are medically necessary  

 

References 

Medicare Claims Processing Manual Chapter 4, Centers for Medicare & Medicaid 

 

 

http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c04.pdf


 

Frequently Asked Questions 

Q1:  A provider codes for an unlisted code that was reviewed for medical necessity prior to 

the service being performed. The provider did not submit supporting documentation with 

the claim. Will the service be reimbursed? 

A1:  Yes. Kaiser Permanente will reimburse the unlisted code as long as the code matches 

what was submitted for medical review prior to the service being performed.  

Q2:  A provider codes for an unlisted code and submits supporting documentation with the 

claim. The service met Kaiser Permanente’s medical necessity. Will the service be 

reimbursed? 

A2:  Yes. Kaiser Permanente will reimburse for the unlisted code when medical necessity is 

met. 

Q3:  A provider codes for an unlisted code and submits supporting documentation with the 

claim. The service does not meet Kaiser Permanente’s medical necessity. Will the 

service be reimbursed? 

A3:  No. Kaiser Permanente will not reimburse for the unlisted code. Services must meet 

medical necessity to be reimbursed. 

Q4: A provider codes for an unlisted injectable drug and submits supporting documentation 

with the claim. The service met Kaiser Permanente’s medical necessity. Will the service 

be reimbursed? 

A4:  Yes. Kaiser Permanente will reimburse for the unlisted code when medical necessity is 

met.  

 

Revision History 

08/29/2022 – Updated formatting 

04/15/2014 – New policy  

 

Note: This information is intended to serve only as a general reference resource regarding reimbursement policy for 
the services described and is not intended to address every aspect of a reimbursement situation. Accordingly, we 
may use reasonable discretion in interpreting and applying this policy to services being delivered in a particular case. 
Further, the policy does not cover all issues related to reimbursement for services rendered to our enrollees as 
legislative mandates, the provider contracts, the enrollee’s benefit coverage documents, and the Provider Manual all 
may supplement or in some cases supersede this policy. This policy may be modified from time to time by publishing 
a new version of the policy on Kaiser Permanente provider website; however, the information presented in this policy 
is believed to be accurate and current as of the date of publication. 


